Tanquem un any de canvis!

El 2022 ha arribat al seu final i nosaltres ens apropem a celebrar el 5è any de creació del Col·legi el pròxim 25 de gener. Què ha passat durant aquests últims 12 mesos? Hem seguit treballant amb les línies obertes, com ara seguir formant part del Comitè Assessor per l'Impuls de la Mediació o reunions amb diferents Departaments i institucions, i també hem treballat en nous projectes, com el grup de treball per poder participar a la Comissió d'Estudi del Model Policial al Parlament de Catalunya:

Sense Nit de la Criminologia però amb segona edició de les Jornades CrimiSoc

Ara en sembla estrany però la Covid al gener de l'any passat encara ens donava maldecaps i vam haver de tornar a suspendre la 3a edició de la Nit de la Criminologia i recuperar les Jornades Criminologia i Societat que la substituïen, enguany sobre El sistema de seguretat pública més enllà dels cossos policials. Es van emetre per Youtube gratuïtament i les podeu recuperar aquí!

A més, vam estrenar també el nou foramt píndola de les CrimiSoc, amb la primera sobre "Aportacions de la Criminologia Queer: execució penal i atenció a víctimes" que podeu recuperar aquí.

Però acabem l'any amb cita per començar-lo bé! 27 de gener de 2023: 3a Nit de la Criminologia, per fi!

La nova junta pren possessió

La nova junta va agafar el relleu de l'anterior durant el mes de maig, després de rebre una única proposta de candidatura com a successió que va fer que no calgués realitzar eleccions, segons els Estatuts del Col·legi.

A la nostra web podeu veure als i les noves membres i el pla estratègic 2022-2026. S'han creat tres vocalies noves: la Vocalia de Gènere i no discriminacions, la Vocalia de Criminologia Forense i la Vocalia d'inserció. Es manté la vocalia de Justícia i relacions amb Tercer Sector i desapareix la vocalia de seguretat. Així s'han definit les línies principals de treball pels 4 anys de legislatura. Però acabem l'any amb un canvi, i és que el passat 31 d'octubre la nostra Vocal de Forense, Victòria Fernández i Cruz va comunicar la seva renúncia a la Junta per motius personals i de moment cap altra persona la substituirà i la seva vocalia formarà part de la vocalia de Justícia i Relacions amb el Tercer Sector.

També es va crear el grup de treball de Criminologia Forense, que tenia entre els seus objectius determinar les subespecialitzacions que volem que siguin al llistat del Departament de Justícia; establir els criteris d'accés al llistat de pèrits a través del nostre Col·legi i la sensibilització als òrgans judicials de les avantatges de fer ús dels perits criminòlegs i de les especialitzacions dels mateixos, d'entre altres.

La Criminologia té veu al Parlament

El 23 de desembre i el 28 d'octubre, les col·legiades Antònia Linde i Helena Mulero van poder comparèixer al Parlament de Catalunya, dins la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial i en representació del grup de treball intern del Col·legi creat per l'ocasió, per aportar la seva perspectiva criminològica en temàtiques com la transparència i anàlisi de dades o l'avaluació de polítiques i protocols interns i externs del model policial català. Podeu recuperar les seves intervencions a la web!

Participem al BIZ Barcelona i el Saló de l'Ocupació

Considerem la participació del Col·legi al Biz Barcelona i Saló de l'Ocupació un èxit rotund. Vam poder donar una atenció més presencial a les nostres persones col·legiades, vam fer sensibilització amb empreses i serveis d'orientació i vam poder explicar la funció del Col·legi en una fira on hem considerat que havíem de ser-hi. Podeu llegir un resum a les nostres xarxes!

Reunió amb la nova Conselleria de Justícia

El passat 30 de novembre el Vocal de Justícia i relacions amb el Tercer Sector Social, Miguel Brito i la Presidenta del Col·legi, Arantxa Hernáez, es van reunir amb el Departament de Justícia per conèixer el nou equip després dels últims canvis i reprendre el que s'havia avançat en la introducció de la nostra figura en l'execució penal. Per part del Departament vam tenir molt bona acollida per la Honorable Consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart, Amand Calderó, Director general de serveis penitenciaris i Secretari de Mesures Penals Reinserció i Atenció a la Víctima i Immaculada Barral, Directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació. Podeu llegir la notícia sencera, aquí.

Apostem per la formacio!

Enguany hem apostat per les formacions pròpies des del Col·legi gratuïtes per a persones col·legiades i vam començar reprenent les Píndoles d'inserció professional al febrer, de manera encara online. Alhora, es va estrenar la primera edició del Curs Estrangeria i intervenció a l’àmbit social de 30 hores, a càrrec de Thais Álvarez i Arantxa Hernáez, per tal de preparar els criminòlegs i criminòlogues davant les demandes del mercat laboral i poder donar la millor resposta possible davant la intervenció amb persones estrangeres als diferents serveis on actualment hi ha feina, i vam recuperar una segon edició del Curs d'Anàlisi de Xarxes Socials a càrrec de Sara Pérez, una tècnica que s'utilitza per a mesurar les estructures socials sobrevingudes de la interrelació de la persona amb diferents actors socials, des d'individus fins a organismes, per arribar a predir conductes d'aquestes persones i establir patrons sobre les relacions. I per últim, també hem repetit una nova edició de la formació en el protocol de Prevenció de Violències sexuals en entorn d'Oci del Departament d'Interior, un any després d'adherir-nos.

També hem pogut participar en formacions externes, com la rèplica de la formació de Policia de Barri que havíem fet amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, aquest cop a la Policia Local de Terrassa, o en jornades i seminaris relacionats amb la nostra professió:

  • La nostra vocal de Criminologia Forense va participar a les jornades anuals de Sensibilització contra l'Assetjament, que portaven per títol "Construïm convivència per prevenir la violència"
  • El llavors encara president Daniel Limones, participava al cicle 2022 de conferències UDIMA, amb la ponència "Nuevos retos en la gestión policial: relación con la comunidad y escrutinio público", que es pot recuperar a Youtube!
  • La presidenta del Col·legi, Arantxa Hernáez, va participar en la segona Taula de sortides professionals organitzada per la Universitat Isabel I en el marc del Grau de Criminologia i la podeu recuperar aquí.

Aparicions en premsa

Aquest any les aparicions en premsa s'han reduït respecte a altres anys, així que serà un objectiu de cara al 2023 recuperar les xifres i participar en més espais als mitjans de comunicació!

  • "L’estratègia empresarial de les màfies per estendre’s al món" - Diari ARA - Participació de Marc Balcells, expert en delictes contra el patrimoni cultural i la seva inserció en la delinqüència transnacional i internacional i especialista en delictes contra la propietat cultural i en crim organitzat.
  • Col·laboracions amb "Amenaça Global" de Ràdio4, on des de CISEG porten a experts i expertes de diferents temàtiques per donar la seva visió científica a diversos temes d’actualitat relacionats amb la Criminologia i la Seguretat. Ens van oferir la col·laboració del Col·legi a través de les especialitzacions de les persones col·legiades que aniran sortint als diferents programes. Hi ha col·laborat la vocal de Criminologia Forende, Victòria Fernández Cruz, o la col·legiada Anna Almécija.
  • "Estem convertint assassins en ídols? El fenomen True Crime i l'èxit de 'Dahmer'" - Diari ARA - Participació de Marc Balcells
  • Participació al programa "De Cero al infinito" - Onda Cero - Participació de Mònica Pérez
  • Participació a la secció Codi 60 d'Islàndia - Rac1 - Participació de Daniel Limones