Tanquem l'últim any de la primera legislatura del Col·legi

El 2021 ha estat el quart any d'existència del Col·legi i també l'últim de la primera legislatura de la junta de govern. Comencem el procés per deixar-ho tot lligat pel següent equip, però abans fem un resum d'aquests últims 12 mesos!

Aquest any l'hem acabat amb una bona notícia: per fi hem pogut canviar de nom! Ja tenim els Estatuts actualitzats.

Començava l'any amb les jornades «Criminologia i Societat», en directe i telemàticament, per tal de difondre la criminologia a un públic no especialitzat abordant temes de responsabilitat ciutadana, delinqüència i seguretat. 12 ponents, 470 persones inscrites i més de mig miler persones van visualitzar les jornades en línia. Al 2022 encara no podem recuperar la Nit de la Criminologia tal i com havíem començat a organitzar, degut a l'empitjorament de la situació amb la covid, però tenim al forn una altra idea!

En l'àmbit de formació, gràcies al Departament d'Interior i dins el projecte  Cutting Crime Impact, vam poder oferir un seminari sobre l'eina que han elaborat -en col·laboració amb tècnics municipals i alts comandaments d’organitzacions policials- anomenat “La percepció importa. La seguretat de les persones”. També vam col·laborar en la formació per als equips de Policia de Barri de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb professionals de la direcció de l'administració pública i amb docents universitaris. Hem pogut formar part també de la Jornada sobre el panorama de la mediació intercultural al CEJFE i als actes del dia contra la violència de gènere de la Universitat de Vic, a la Facultat de Medicina.

Durant el mes de març també vam participar a les jornades #FemSegues21 sobre Planificació de la seguretat amb perspectiva de gènere amb la conferència "Aplicació pràctica de la Criminologia amb perspectiva de gènere al sector de la seguretat". Cap a finals d'any, es va dur a terme el #XIIICECRIM, que organitza la Sociedad Española de Investigación Criminológica (SEIC) i que aquest any va tenir part online i part presencial. Com a acte d'obertura, el president Daniel Limones va participar en un dels tallers de presentació amb altres criminòlegs i criminòlogues de més comunitats i institucions. També vam tenir presència en el comiat de la FACE del final del Congrés.

Pel que fa a reunions, hem seguit endavant amb la presentació de projectes i reunions amb administracions públiques. Seguim treballant amb el Departament de Justícia, amb qui ens vam reunir a principi d'any per seguir treballant en la inclusió de la figura del o la professional de criminologia en centres penitenciaris. També durant el mes d'abril ens vam reunir amb representants de l'Ajuntament de Barcelona i també vam poder presentar el projecte Criminologia al Món local a l'Associació Catalana de Municipis, per tal d'explicar-los quin és el paper del professional de la criminologia en l'àmbit local, el projecte que tenim entre mans i on podem treballar.

A més, els degans i deganes dels Col·legis Professionals de Criminologia d'Astúries, Catalunya, Madrid, Múrcia i València han adquirit el compromís de constituir el Consell General de Col·legis Professionals de Criminologia d'Espanya. Per fer-ho, s'utilitzarà la Comissió Intercol·legial, ja constituïda amb anterioritat, a la qual s'ha sumat el Col·legi Professional de la Criminologia de la Comunitat de Madrid.

Hem pogut activar també la llista de pèrits judicials del 2022 des del Col·legi per al Departament de Justícia, per tal d’actuar com a experts/es en Criminologia davant dels òrgans judicials de Catalunya i properament publicarem la llista a la nostra web.

I hem acabat l'any amb una molt bona notícia: dues representants del Col·legi participaran a la Comissió d'estudi del Model Policial al Parlament durant l'any 2022 per aportar-hi els seus coneixements: l'Antònia Linde i l'Helena Mulero. Es treballarà amb un equip intern de col·legiats i col·legiades i elles en seran les portaveus. A més, no són les úniques professionals de criminologia que hi participaran i celebrem que s'hagi tingut en compte la nostra ciència per parlar de seguretat i acció policial!

Aparicions en premsa

La borsa d'experts i expertes no ha parat i aquestes són totes les aparicions de l'any segons les peticions de mitjans que ens han arribat:

La Borsa laboral

Qui diu que no podem trobar feina? Recordeu que al nostre Linkedin tenim oberta la borsa i com a col·legiats/des hi podeu accedir demanant-ho en un missatge a través de la plataforma i indicant el vostre número de col·legiat/da. Aquest any la borsa ha compartit:

  • 128 ofertes laborals al sector privat a les que teníem cabuda.
  • 35 convocatòries laborals públiques.
  • 18 recursos formatius relacionats amb diferents àmbits d'interès per a la Criminologia.
  • 6 convocatòries per a beques d'investigació.
  • 7 convocatòries de pràctiques o per a fer voluntariat amb el que adquirir experiència al sector social.
  • 4 recursos i 1 TIP d’orientació laboral.

2022, anem a per totes!