Nosaltres també trobem feina! - Ainoa Torrado

L’Ainoa Torrado és criminòloga graduada per la UAB a l’any 2017 amb menció en execució penal i Màster en Intervenció Criminològica i Victimològica per la UMH a l’any 2018. Col·labora amb la “Red de Jóvenes Investigadores en Criminología de la Sociedad Española de lnvestigación Criminológica”, ha estat becària al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i va realitzar les pràctiques del màster a ACIM participant als seus programes de prevenció del maltractament i abusos en nens. Actualment treballa com a Tècnica Criminòloga a l’àmbit local per un projecte Europeu, l’ “H2020” des de novembre 2018.


Ens pots parlar una mica de la teva feina?

Sóc tècnica criminòloga en un projecte Europeu en el marc de l’Horizon 2020. Així a grans trets, el projecte és sobre el desenvolupament d’una eina per la prevenció del crim organitzat. Són 22 entitats de tota Europa i la meva feina és pràcticament portar la part pràctica i la gestió de les tasques de meva entitat. Ja sigui des d’aportar informació relativa als delictes de la ciutat, com l’estructura que tenen actualment les dades, discussió dels punts claus del projecte pensant en la seva viabilitat de cara a la implementació pràctica… a mesura que el projecte va avançant, les tasques aniran canviant, fins arribar a la seva implementació.

A més del projecte, també faig tasques pròpies de la Policia, estadístiques dels delictes, anàlisi de certes situacions conflictives actuals…


Consideres que poses a la pràctica el que has aprés al grau?

Rotundament sí! Estic posant en pràctica gairebé tot l’après a la carrera, des de victimologia, prevenció i intervenció, dret penal, sociologia, criminologia en sí, fins a estadística, SIG, i tot el que he après a nivell acadèmic d’elaboració d’informes i recerques.

El nivell analític i crític és també molt important a la meva feina, cal argumentar les decisions amb bons fonaments basats en l’evidència criminològica i anar un pas endavant, no conformar-se amb el que es veu a simple vista. Tot això són elements que he anat adquirint al llarg del estudis i l’assistència a jornades, congressos i llegint del tema!


Com et vas assabentar de l’oferta?

La veritat és que va ser gràcies a un conegut, em va enviar el link per veure si m’interessava i vaig enviar el currículum, va ser una gran oportunitat.


Portaves molt de temps buscant feina? Sabies per on es mouen les ofertes a l’àmbit criminològic?  

Jo anava provant, encara que a l’oferta indiqués que demanaven un educador social o integrador, per exemple, jo aplicava fent una bona carta de motivació, ja que jo creia que un/a criminòleg/a podia desenvolupar les tasques que demanaven, tot és provar sort…

Des de que vaig acabar la carrera vaig estar buscant feina, tant relacionat amb criminologia com d’una altra cosa. Mai havia treballat i per mi era important guanyar experiència laboral, per saber com funciona el mercat, encara que no fos de criminologia; de fet els meus primers treballs van ser de coses totalment diferents al que jo havia estudiat.

Vaig tenir en compte tot l’après en unes píndoles de recerca de feina que ens van donar a la universitat. Vaig estar buscant i enviant currículums a través d’Infojobs, Linkedin, a les pròpies pàgines Web (o e-mail) de les entitats i empreses… tot sempre personalitzant la carta de motivació adjuntada. Jo anava provant, encara que a l’oferta indiqués que demanaven un educador social o integrador, per exemple, jo aplicava fent una bona carta de motivació, ja que jo creia que un/a criminòleg/a podia desenvolupar les tasques que demanaven, tot és provar sort…


Com va ser el procés de selecció?

Després d’uns mesos d’haver enviat el currículum, em van trucar comentant-me que havien vist que era criminòloga i que tenia un bon nivell d’anglès, i que em volien fer una entrevista. Va arribar el dia de l’entrevista i érem uns quants candidats. Quan va arribar el meu moment, em van fer el 50% de l’entrevista en anglès i l’altre 50% en català. Les preguntes eren pràcticament sobre les meves competències professionals i personals i sobre com actuaria en X situacions que em plantejaven, havent de ficar exemples reals. A part de l’anglès, també van fer molt èmfasi als coneixements criminològics i que sabés estadística i utilitzar els SIG. Unes setmanes després de l’entrevista em van trucar per donar-me la bona notícia de que havia estat seleccionada!


Què consideres que ha estat imprescindible per a que et seleccionessin?

Considero que hi ha hagut tres elements imprescindibles per a que em seleccionessin. En primer lloc, que fos criminòloga i que sabés d’estadística i SIG. En segon lloc, l’anglès, ja que és un projecte en el que tot està en anglès. I, en tercer lloc, les meves competències basades en l’experiència tant professional com personal i la motivació mostrada, és a dir, la meva iniciativa i ganes per treballar d’allò que he estudiat i que m’apassiona.


Quin consell donaries als estudiants? I als teus companys que encara estan en recerca activa de feina?

El primer que aconsello és no deixar-nos de formar, en el món criminològic tot va evolucionant molt ràpidament i hi ha molta competència d’altres disciplines. No em refereixo només amb formació de tipus grau, màster, postgrau… sinó també llegint les novetats en el nostre camp, estudis que es van realitzant, assistir a jornades i conferències… tot suma i coneixes gent del món criminològic que t’aporta visions diferents i, qui sap, potser fas bons contactes! Cada vegada que puc, assisteixo a jornades i vaig buscant ni que siguin cursets per anar ampliant el meu coneixement.

En segon lloc, i relacionat una mica amb l’anterior, és molt bona opció tenir compte de Twitter i Linkedin, i seguir a persones de l’entorn criminològic, professionals que van penjant novetats i estudis molt interessants, i fins i tot et pots assabentar d’ofertes de feina, especialment en la borsa de feina del Col·legi de Criminòlegs al Linkedin!

El tercer que recomanaria és pensar ben bé què pot oferir cada persona que no tinguin la resta de candidats, ja que potser un té més experiència en el món professional, però un altre té molta experiència en el món acadèmic i això li ha aportat altres competències, a banda dels coneixements. Sobretot els que acabem de sortir del forn, com aquell qui diu, hem de mostrar les competències que hem adquirit al llarg dels nostres estudis, les nostres ganes per treballar d’allò que ens agrada i de seguir aprenent, i mostrar aquelles característiques que fan que un/a criminòleg/a sigui la persona més idònia per aquell lloc de treball.

Per últim, recomano no llençar mai la tovallola. El mercat laboral per a un criminòleg poc a poc va guanyant terreny però encara ens hem de donar a conèixer. Potser en primera instància no trobem feina del que hem estudiat, però qualsevol feina serveix per enriquir-nos laboralment i aprendre de les entrevistes de selecció, la forma de treballar a l’entitat en la que estem, com solucionem els conflictes o problemes que han sorgit… Hem d’intentar-ho sempre, hem d’enviar correus a tots els llocs on creiem que podem treballar, amb una petita carta de motivació explicant la necessitat de que ens incorporin a la seva plantilla i el que el podem aportar, encara que no tinguin cap oferta laboral vigent.

El mercat laboral per a un criminòleg poc a poc va guanyant terreny però encara ens hem de donar a conèixer.