A l'estiu baixem el ritme!

A l'estiu baixem el ritme per recuperar forces per la tornada. Aquest any el vam començar ben fort, tot i que sense la nostra Nit de la Criminologia, impossible de fer a causa de les restriccions per la covid-19. Però fem un resum de la feina feta!

Els dies 19, 20 i 21 de gener vam celebrar les jornades «Criminologia i Societat», en directe i telemàticament, per tal de difondre la criminologia a un públic no especialitzat. Es van organitzar tres taules, una per dia, amb ponents experts en la temàtica que s'abordava: responsabilitat ciutadana, delinqüència i seguretat. Vam comptar amb 12 ponents, 470 persones s'hi van inscriure i més de mig miler persones van visualitzar les jornades en línia. A més, vam comptar amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per fer la clausura de les jornades. Podeu recuperar totes les jornades a través del nostre canal de YouTube.

En l'àmbit de formació, gràcies al Departament d'Interior i dins el projecte  Cutting Crime Impact, vam poder oferir un seminari sobre l'eina que han elaborat -en col·laboració amb tècnics municipals i alts comandaments d’organitzacions policials- anomenat “La percepció importa. La seguretat de les persones”, amb la finalitat de gestionar esclats d’inseguretat, identificant els fets o incidents en què la inseguretat es basa i quins factors criminals o no hi incideixen.
Alhora, nosaltres vam col·laborar en la formació per als equips de Policia de Barri de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb professionals de la direcció de l'administració pública i amb docents universitaris i l’objectiu bàsic va ser fomentar les competències professionals bàsiques per millorar la pràctica policial des de la proximitat, i fer-ho a través d'una metodologia formativa vivencial i de construcció conjunta del coneixement, a través de l’anàlisi de casos reals i l’aprenentatge basat en problemes.

Durant el mes de març també vam participar a les jornades #FemSegues21 sobre Planificació de la seguretat amb perspectiva de gènere organitzades per la col·legiada Anna Almécija a l'EPSEB de la Universitat Politècnica de Catalunya. Hi han participat diverses col·legiades de forma autònoma, però com a Col·legi en aquesta edició en van formar part dues companyes de la nostra Comissió de Gènere, amb la conferència "Aplicació pràctica de la Criminologia amb perspectiva de gènere al sector de la seguretat".

I de manera menys pública, seguim endavant amb la presentació de projectes i reunions amb administracions públiques. Seguim treballant amb el Departament de Justícia, amb qui ens vam reunir a principi d'any per seguir treballant en la inclusió de la figura del o la professional de criminologia en centres penitenciaris. També durant el mes d'abril ens vam reunir amb representants de l'Ajuntament de Barcelona (Jordi Coronas, regidor de l'Ajuntament de Barcelona, i Marta Alonso, assessora jurídica i de convivència, prevenció i seguretat) per tal de continuar establint sinergies que es tradueixin en una millora de la seguretat i convivència de la ciutadania alhora que una oportunitat pel reconeixement de la criminologia i la tasca de les nostres persones col·legiades. Vam parlar de delinqüència en temps de Covid, ciberdelinqüència, teletreball… i són coneixedors que som interlocutors vàlids per parlar de seguretat. També vam poder presentar el projecte Criminologia al Món local a l'Associació Catalana de Municipis, per tal d'explicar-los quin és el paper del professional de la criminologia en l'àmbit local, el projecte que tenim entre mans i on podem treballar.

Aparicions en premsa

L'actualitat requereix moltes vegades d'anàlisis amb visió criminològica i per això tenim la borsa d'experts i expertes! En aquests primers 6 mesos de l'any, hem aparegut a:

La Borsa laboral

Recordeu que al nostre Linkedin tenim oberta la borsa i com a col·legiats/des hi podeu accedir demanant-ho en un missatge a través de la plataforma i indicant el vostre número de col·legiat/da. Fins al mes de juliol, la borsa ha compartit:

  • 106 ofertes laborals al sector privat a les que teníem cabuda.
  • 32 convocatòries laborals públiques.
  • 11 recursos formatius relacionats amb diferents àmbits d'interès per a la Criminologia.
  • 4 convocatòries per a beques d'investigació.
  • 2 convocatòries per a fer voluntariat amb el que adquirir experiència al sector social.
  • 2 recursos d’orientació laboral.

Tornarem de les vacances amb ganes de treballar encara més!!