Carta de la presidenta a totes les persones col·legiades

Reproduïm a continuació la carta de la presidenta Arantxa Hernáez adreçada a totes les persones col·legiades presentant la seva dimissió.

Benvolguts i benvolgudes membres del Col·legi, 

Em dirigeixo a vosaltres, amb molta pena, per tal de presentar-vos i explicar-vos la meva dimissió i que aquesta serveixi com a una alarma del moment tan delicat en què ens trobem actualment des del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya.  Seré clara: estem en crisi.

Des dels inicis hem intentat formar una comunitat criminològica catalana comuna, fita que fins ara se’ns ha tornat cada cop més difícil. De les aproximadament 6000 persones titulades en Criminologia que hi ha a Catalunya, només arribem a tenir una mitjana de 350 persones col·legiades des de fa anys. 

D’una banda, no hem sabut conservar a més d’un centenar de persones col·legiades, per la crisi sanitària, canvis de govern i pel que considero una manca d’implicació personal per part de moltes persones que han decidit -legítimament- marxar del col·legi, algunes d’elles havent assolit càrrecs de responsabilitat. 

D’altra banda, perquè no hi ha un esperit de responsabilitat cap al col·lectiu que representem, i per tant el pensament de poder donar força des d’una institució única que ens representi a tothom. Heu de pensar que som un col·legi molt recent i necessitem la implicació de les persones col·legiades, així com la vostra crítica per a la millora continua. Una crítica, però, que no pot venir sense la implicació de totes les persones que volen aquestes millores, perquè el col·legi som tots i totes i per tant el futur de la criminologia i l'impuls que vulgueu que tingui aquesta  així com a la representació a les institucions és feina nostra: des de la persona que acaba de col·legiar-se fins a totes i cadascuna de les persones membres de la junta. 

Parlem sempre de responsabilitat individual i de responsabilitat col·lectiva. Com a persona individual, agraeixo la confiança que heu dipositat tant en la junta anterior com l’actual per representar al col·legi, però no és suficient. No seria just dir que no hi ha persones que s’han involucrat i col·laborat sempre que han pogut, però també hi ha persones que han acceptat compromisos que no han estat capaços de sostenir. I a sobre de tot això, ens falta gent que vulgui dirigir equips i donar força a l’estructura del col·legi. Malgrat aquestes circumstàncies hem pogut arribar amb la col·laboració de poca gent molt lluny. 

Marxo sense voler-ho, perquè haver estat treballant amb una manca d’estructura mínima combinada amb la responsabilitat col·lectiva que tinc han fet que hagi estat sostenint el col·legi per sobre de les meves possibilitats. No sóc capaç de mantenir ni trobar un equip complet que estigui prou motivat per a responsabilitzar-se del desenvolupament professional de la Criminologia deixant de banda els seus interessos i projectes personals. Espero que amb aquest pas al costat i la convocatòria d’eleccions us prengueu aquesta oportunitat per contribuir a la construcció del col·legi.

Continuaré treballant donant la meva expertesa per lluitar pel nostre espai, per explicar i defensar les nostres sortides professionals  i apel·lant a la meva responsabilitat col·lectiva com he fet fins ara.

Espero i desitjo que sigueu capaços de fer el mateix o acabarem perdent tot el que hem arribat a aconseguir, amb l’esforç de moltes persones: un col·legi professional que ens representi i pugui lluitar per nosaltres de forma col·lectiva per beneficiar els interessos personals de cadascú de vosaltres.
Barcelona, 10 de maig de 2023