Noticias

La Nit de la Criminologia ha tornat amb més força que mai!

 • Prop de 150 persones es reuneixen al retorn de la trobada anual de la professió.
 • Record d'entitats col·laboradores: 28 entitats donen suport a la Nit!
 • Arantxa Hernáez: "Avui és una Nit per demostrar el que podem fer amb la força de 400 persones que continuen entenen que no arribarem molt lluny sense una veu comuna, la del Col·legi".

La tercera edició de la Nit de la Criminologia s'ha fet esperar dos anys però ha tornat i ha estat tot un èxit! L 'aniversari dels cinc anys del Col·legi no podia haver estat en millor companyia. Amb el títol "Present i futur de la victimologia: cap a on anem?" el col·loqui moderat per la Dra. Noemí Pereda, i com a ponents, les criminòlogues Marina Bartolomé, María Cárdenas, Irene Montiel i Carla Vall, va versar sobre intervenció, sensibilització i atenció a la víctima, des de la perspectiva criminològica, i va recordar que el perfil ideal de víctima no existeix i hi ha tants tipus de víctimes com de persones. Estar al costat de totes elles és la tasca de la victimologia.

3a Nit de la Criminologia
3a Nit de la Criminologia - © Gisela Jané

Quin és el paper diferencial de la criminologia en els diferents feines de les ponents? "M'agrada poder entendre què és el que s'ha trencat. I des d'aquí, poder ajudar a reparar i acompanyar" deia la criminòloga i advocada penalista, Carla Vall. I és que la victimologia, des de la criminologia, és essencial en la intervenció i atenció a les víctimes. La Marina Bartolomé, criminòloga al Defensor del Poble Espanyol, opinava a més que “La criminologia pot ser un arma per despolititzar la seguretat”. I és que és útil en molts sectors i va quedar palès com d'important ha de ser, però tot i que "hem avançat en alguns sectors però a la societat encara li falta sensibilitzar-se i pair aquests canvis" deia la Dra. Noemí Pereda.

A la Nit també hi van assistir els caps d'estudis d'algunes universitats catalanes i investigadors i acadèmics del sector, a qui cal recordar que també han de sumar a difondre la nostra tasca. "És important fer arribar l'acadèmia a les institucions, [...] La criminologia entén els dos idiomes: el de la psicologia i el de jurista, té capacitat de posar-se en perspectiva i veure el paper de tots els implicats", tal com demanava la Dra. Irene Montiel.

Un objectiu de la Nit és connectar també amb les professions i entitats amb qui treballem cada dia colze a colze. Per això no està de més recordar que "quan el dret no pot donar una resposta, nosaltres podem acompanyar [...] Cal intentar que no sigui només el dret qui doni la resposta", com deia Carla Vall.

I els mitjans de comunicació quin paper hi tenen? També vam tenir temps de debatre sobre sensacionalisme i el paper clau dels mitjans en la imatge de víctima. "Em preocupen els mitjans de comunicació perquè el sensacionalisme crea por i desconfiança davant la justícia" deia la criminòloga i psicòloga forense, María Cárdenas.

"L'activisme victimològic ha contribuït a fer canvis legislatius i en posar en valor els seus drets. Però també ha de donar veu a les víctimes i fugir de la visió paternalista i entendre que una víctima és una persona amb necessitats diverses."

Dra. Irene Montiel

Noemí Pereda, col·legiada d'honor 2022

El reconeixement a col·legiada d'honor d'enguany va ser per la Dra. Noemí Pereda, que destaca no només per la seva expertesa sinó per la seva capacitat crítica, que ens ha ajudat sempre a millorar. Amb aquest premi de col·legiació honorífica volem agrair-li en nom del Col·legi que hagi estat sempre al nostre costat impulsant la criminologia i la professió.

Noemí Pereda, col·legiada d'honor de 2022
© Gisela Jané
Arantxa Hernáez, en el seu discurs de benvinguda
© Roser Gamonal

En paraules de la presidenta, Arantxa Hernáez

La passada nit del 27 de gener vam reclamar des del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya una política victimal més compromesa. A través de l’execució d’un model de prevenció de les violències sexuals i una execució de lleis com la LOPIVI on no es deixin de banda els victimòlegs i les victimòlogues i, en definitiva, a la Criminologia, amb un acompanyament integral de la víctima des de totes les vessants on es pugui realitzar aquesta prevenció primària, secundària i terciària.

Els projectes presentats a la Nit

Enguany 8 entitats han presentat projecte relacionat amb la victimologia i agraïm la seva exposició en format pòster. Us animem a descobrir-los!

"Prevenció i formació per una mobilitat sostenible i segura"

A càrrec d'ADEVIC (Associació pel desenvolupament de l'educació viària a Catalunya)

"Les tasques de l'Observatori Noctàmbul@s"

A càrrec de l'Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salut i Comunitat

"Pre-test de l'adaptació il·lustrada del Juvenile Victimization Questionnaire (JVQ; Finkelhor et al., 2005) per infants d'entre 8 i 12 anys"

A càrrec del Grup de recerca VICRIM de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

"ÂNGELBLAU, Superant l'abús, afrontant la pedofília i prevenint la pederàstia"

A càrrec d'ÂngelBlau

"La prevención y la respuesta frente a las ciberviolencias de género"

A càrrec del grup de recerca Antígona

"El enfoque restaurativo: un aliado antirracista"

A càrrec de SOS Racisme

"Prevenció Bullying a l'escola i a l'esport. Sistema de Protecció a la Infancia FC Barcelona"

A càrrec de la Fundació FC Barcelona

"Recerca en violència sexual sense record"

A càrrec d'INTRESS

Agraïm el patrocini i suport de

Tanquem un any de canvis!

El 2022 ha arribat al seu final i nosaltres ens apropem a celebrar el 5è any de creació del Col·legi el pròxim 25 de gener. Què ha passat durant aquests últims 12 mesos? Hem seguit treballant amb les línies obertes, com ara seguir formant part del Comitè Assessor per l'Impuls de la Mediació o reunions amb diferents Departaments i institucions, i també hem treballat en nous projectes, com el grup de treball per poder participar a la Comissió d'Estudi del Model Policial al Parlament de Catalunya:

Sense Nit de la Criminologia però amb segona edició de les Jornades CrimiSoc

Ara en sembla estrany però la Covid al gener de l'any passat encara ens donava maldecaps i vam haver de tornar a suspendre la 3a edició de la Nit de la Criminologia i recuperar les Jornades Criminologia i Societat que la substituïen, enguany sobre El sistema de seguretat pública més enllà dels cossos policials. Es van emetre per Youtube gratuïtament i les podeu recuperar aquí!

A més, vam estrenar també el nou foramt píndola de les CrimiSoc, amb la primera sobre "Aportacions de la Criminologia Queer: execució penal i atenció a víctimes" que podeu recuperar aquí.

Però acabem l'any amb cita per començar-lo bé! 27 de gener de 2023: 3a Nit de la Criminologia, per fi!

La nova junta pren possessió

La nova junta va agafar el relleu de l'anterior durant el mes de maig, després de rebre una única proposta de candidatura com a successió que va fer que no calgués realitzar eleccions, segons els Estatuts del Col·legi.

A la nostra web podeu veure als i les noves membres i el pla estratègic 2022-2026. S'han creat tres vocalies noves: la Vocalia de Gènere i no discriminacions, la Vocalia de Criminologia Forense i la Vocalia d'inserció. Es manté la vocalia de Justícia i relacions amb Tercer Sector i desapareix la vocalia de seguretat. Així s'han definit les línies principals de treball pels 4 anys de legislatura. Però acabem l'any amb un canvi, i és que el passat 31 d'octubre la nostra Vocal de Forense, Victòria Fernández i Cruz va comunicar la seva renúncia a la Junta per motius personals i de moment cap altra persona la substituirà i la seva vocalia formarà part de la vocalia de Justícia i Relacions amb el Tercer Sector.

També es va crear el grup de treball de Criminologia Forense, que tenia entre els seus objectius determinar les subespecialitzacions que volem que siguin al llistat del Departament de Justícia; establir els criteris d'accés al llistat de pèrits a través del nostre Col·legi i la sensibilització als òrgans judicials de les avantatges de fer ús dels perits criminòlegs i de les especialitzacions dels mateixos, d'entre altres.

La Criminologia té veu al Parlament

El 23 de desembre i el 28 d'octubre, les col·legiades Antònia Linde i Helena Mulero van poder comparèixer al Parlament de Catalunya, dins la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial i en representació del grup de treball intern del Col·legi creat per l'ocasió, per aportar la seva perspectiva criminològica en temàtiques com la transparència i anàlisi de dades o l'avaluació de polítiques i protocols interns i externs del model policial català. Podeu recuperar les seves intervencions a la web!

Participem al BIZ Barcelona i el Saló de l'Ocupació

Considerem la participació del Col·legi al Biz Barcelona i Saló de l'Ocupació un èxit rotund. Vam poder donar una atenció més presencial a les nostres persones col·legiades, vam fer sensibilització amb empreses i serveis d'orientació i vam poder explicar la funció del Col·legi en una fira on hem considerat que havíem de ser-hi. Podeu llegir un resum a les nostres xarxes!

Reunió amb la nova Conselleria de Justícia

El passat 30 de novembre el Vocal de Justícia i relacions amb el Tercer Sector Social, Miguel Brito i la Presidenta del Col·legi, Arantxa Hernáez, es van reunir amb el Departament de Justícia per conèixer el nou equip després dels últims canvis i reprendre el que s'havia avançat en la introducció de la nostra figura en l'execució penal. Per part del Departament vam tenir molt bona acollida per la Honorable Consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart, Amand Calderó, Director general de serveis penitenciaris i Secretari de Mesures Penals Reinserció i Atenció a la Víctima i Immaculada Barral, Directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació. Podeu llegir la notícia sencera, aquí.

Apostem per la formacio!

Enguany hem apostat per les formacions pròpies des del Col·legi gratuïtes per a persones col·legiades i vam començar reprenent les Píndoles d'inserció professional al febrer, de manera encara online. Alhora, es va estrenar la primera edició del Curs Estrangeria i intervenció a l’àmbit social de 30 hores, a càrrec de Thais Álvarez i Arantxa Hernáez, per tal de preparar els criminòlegs i criminòlogues davant les demandes del mercat laboral i poder donar la millor resposta possible davant la intervenció amb persones estrangeres als diferents serveis on actualment hi ha feina, i vam recuperar una segon edició del Curs d'Anàlisi de Xarxes Socials a càrrec de Sara Pérez, una tècnica que s'utilitza per a mesurar les estructures socials sobrevingudes de la interrelació de la persona amb diferents actors socials, des d'individus fins a organismes, per arribar a predir conductes d'aquestes persones i establir patrons sobre les relacions. I per últim, també hem repetit una nova edició de la formació en el protocol de Prevenció de Violències sexuals en entorn d'Oci del Departament d'Interior, un any després d'adherir-nos.

També hem pogut participar en formacions externes, com la rèplica de la formació de Policia de Barri que havíem fet amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, aquest cop a la Policia Local de Terrassa, o en jornades i seminaris relacionats amb la nostra professió:

 • La nostra vocal de Criminologia Forense va participar a les jornades anuals de Sensibilització contra l'Assetjament, que portaven per títol "Construïm convivència per prevenir la violència"
 • El llavors encara president Daniel Limones, participava al cicle 2022 de conferències UDIMA, amb la ponència "Nuevos retos en la gestión policial: relación con la comunidad y escrutinio público", que es pot recuperar a Youtube!
 • La presidenta del Col·legi, Arantxa Hernáez, va participar en la segona Taula de sortides professionals organitzada per la Universitat Isabel I en el marc del Grau de Criminologia i la podeu recuperar aquí.

Aparicions en premsa

Aquest any les aparicions en premsa s'han reduït respecte a altres anys, així que serà un objectiu de cara al 2023 recuperar les xifres i participar en més espais als mitjans de comunicació!

 • "L’estratègia empresarial de les màfies per estendre’s al món" - Diari ARA - Participació de Marc Balcells, expert en delictes contra el patrimoni cultural i la seva inserció en la delinqüència transnacional i internacional i especialista en delictes contra la propietat cultural i en crim organitzat.
 • Col·laboracions amb "Amenaça Global" de Ràdio4, on des de CISEG porten a experts i expertes de diferents temàtiques per donar la seva visió científica a diversos temes d’actualitat relacionats amb la Criminologia i la Seguretat. Ens van oferir la col·laboració del Col·legi a través de les especialitzacions de les persones col·legiades que aniran sortint als diferents programes. Hi ha col·laborat la vocal de Criminologia Forende, Victòria Fernández Cruz, o la col·legiada Anna Almécija.
 • "Estem convertint assassins en ídols? El fenomen True Crime i l'èxit de 'Dahmer'" - Diari ARA - Participació de Marc Balcells
 • Participació al programa "De Cero al infinito" - Onda Cero - Participació de Mònica Pérez
 • Participació a la secció Codi 60 d'Islàndia - Rac1 - Participació de Daniel Limones

Ens reunim amb la nova Consellera de Justícia

Aquesta setmana la Presidenta, Arantxa Hernáez, i el Vocal de Justícia i relacions amb el Tercer Sector, Miguel Brito, s'han reunit amb la nova conselleria de Justícia, arran dels canvis de Govern de les últimes setmanes.

La reunió hi han assistit l'Honorable Consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart, Amand Calderó, Director general de serveis penitenciaris i Secretari de Mesures Penals Reinserció i Atenció a la Víctima i Immaculada Barral, Directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació.

L'objectiu de la reunió era presentar-nos a la nova consellera per continuar treballant i reprendre els avenços que s'havien fet en la introducció de la nostra figura dins l'àmbit de l'execució penal. Valorem molt positivament la reunió, on s'han pogut tractar, entre altres qüestions, la LOPIVI, el projecte de les Barnahus d'on encara no entenem per què hem quedat exclosos/es i del nou Model de prevenció de les violències sexuals de la Generalitat.

Volem agraïr el suport que sempre hem rebut des de la Conselleria de Justícia, amb qui ja hem fet diverses reunions des de l'inici del Col·legi, i sortim amb moltes ganes de seguir treballant i motivats/des perquè estem segurs i segures que anem pel camí correcte.

De cara a aquest 2023 l'objectiu del Col·legi serà crear sinergies amb aquesta Conselleria i també altres relacionades amb la nostra professió.

Nova #FormacióCrimiCat: Curs d'Anàlisi de Xarxes Socials

L'anàlisi de xarxes socials és una tècnica anomenada "anàlisi estructural", que s'utilitza per a mesurar les estructures socials sobrevingudes de la interrelació de la persona amb diferents actors socials, des d'individus fins a organismes, per arribar a predir conductes d'aquestes persones i establir patrons sobre les relacions. Des de la criminologia, la seva aportació és fonamental en la intervenció i prevenció comunitària amb, persones adultes i persones en risc de cometre actes delictius i de victimització.

L'objectiu d'aquesta nova formació és introduir als i les nostres professionals i a aquells relacionats amb el sector i agents de l'acció i intervenció social en el funcionament i aplicabilitat d'aquesta anàlisi per a potenciar el seu treball amb persones des de diferents aspectes que poden anar des de l'anàlisi de factors de risc en la promoció de factors de prevenció, des de diferents prismes d'intervenció.

Coneixements

 • Conèixer els principals conceptes, teories i mètodes associats a l'ARS.
 • Conèixer temàtiques actuals abordables des de la perspectiva de xarxes.

Habilitats

 • Introduir-se en l'ús de programes informàtics d'ARS.
 • Aplicar els procediments estadístics relacionals bàsics.
 • Elaborar protocols de recollida de dades relacionals.

Valors

 • Assumir la potencialitat de l'enfocament de l'ARS per a diagnosticar realitats personals, situacions criminològiques i fenòmens socials des d'una perspectiva relacional.
 • Valorar la pràctica criminològica des de la perspectiva relacional.
 • Proposar respostes sistèmiques i globals a situacions criminològiques més enllà de les aproximacions atributives.

A qui va destinat?

Persones titulades en Criminologia, estudiants de quart de Criminologia i professionals d’altres disciplines relacionades amb  la recerca i la intervenció social.

Es tracta d’una formació que pot complementar les formacions prèvies i donar un suport a la part pràctica. 

Places limitades

15 persones. 

Formadora

Sara Pérez-Hernando, Doctora en Educació i Societat per la facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, especialitzada a l'àmbit de protecció a la infància, és investigadora postdoctoral i professora al Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la UB . Membre del grup de recerca GRISIJ (Grup de Recerca en Intervencions Socioeducatives en la Infància i Joventut) amb qui col·labora en projectes nacionals i internacionals en col·laboració amb el tercer sector i l’administració pública

Data  17.11.2022 de 16:00 a 19:00 

Modalitat: Presencial facultat d'Educació UB, Campus Mundet - Sala Julia Espin, 2a planta Edifici Llevant

Es lliurarà certificat de participació.

Preu:

 • Gratuït per a les persones col·legiades*
 • Amics i amigues  del col·legi : 30 euros.
 • Alumnat de 4art de Crimi: 35 euros.
 • Persones No col·legiades:  45 euros.

** S'ha d'estar al corrent de pagament. Serà obligatori avisar en cas de baixa 72 hores abans de l'inici del curs per a poder ser aprofitada la plaça per una altra persona. A sensu contrario s'aplicarà una penalització per la qual se li redueix el dret a realitzar formacions gratuïtes pel CrimiCat durant un any. En cas de voler fer una formació, tot i ser aquesta gratuïta, s'haurà d'abonar el valor corresponent a la tarifa reduïda que correspongui segons el curs ofert.

"Tots formem part de la cultura de seguretat i hauríem d'intervenir tots a una."

 • Helena Mulero compareix a la Comissió d'Estudi del Model Policial com a criminòloga i experta en prevenció i seguretat i com a portaveu del grup de treball que ha creat el Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya per l'ocasió.
 • "Hauríem de rendir comptes, ser transparents, demostrar quines són les nostres dades, quins són els nostres instruments i els nostres mecanismes de control."
 • Cal integrar la criminologia a les divisions d'avaluació: "Seria lògic pensar que les comissions multidisciplinars serien molt més riques i podrien ajudar si els criminòlegs, que són experts en el delicte, puguéssin estar ajudant."

Aquest divendres el Col·legi de Criminologia de Catalunya ha fet la segona de les dues compareixences que havia de fer a la Comissió d'Estudi del Model Policial del Parlament de Catalunya. Helena Mulero, criminòloga i Directora de Seguretat especialitzada en matèria de Prevenció i Seguretat Pública i Privada, ha destacat les mancances i falta de transparència que presenta l'actual model policial en quant a protocols i mecanismes de control existents, així com també ha fet reivindicacions i propostes per tal de millorar-ho.

"Hauríem de rendir comptes, ser transparents, demostrar quines són les nostres dades, quins són els nostres instruments i els nostres mecanismes de control. Sabem que en les societats d'altres models més de proximitat i que tenen molt més en compte aquests aspectes, la policia està molt més legitimada i la societat col·labora a nivell policial i de seguretat."

Si entrem en matèria de Protocols d’actuació de la praxis policial en Seguretat pública no es troben en obert. Actualment, com a destacat Mulero, en relació a les lleis de classificació documental, només trobem en públic la Ley 9/1968, de 5 de abril, sobre secretos oficiales, que defineix la informació classificada en àmbit espanyol i no parla específicament de protocols, així que s'ha d'agafar de referència però queda ambigua i poc específica. En l'àmbit català, només es té coneixement de la Instrucció 8/2005 que defineix els nivells de confidencialitat classificant-los de l'1 al 5 però només hi tenen accés els cossos policials. Aquesta falta de transparència i comunicació afecta directament a la legitimitat dels cossos policials davant la població, alhora que "al no conèixer la informació, no podem veure si realment aquests protocols són adequats o no per les intervencions que estem analitzant".

Ja en l'anterior compareixença, Antònia Linde va destacar que la vulneració de la llei de transparència de les estadístiques policials comporta la impossibilitat de conèixer la dimensió i les característiques de la delinqüència a Catalunya, la baixa qualitat de les estadistiques policials, la impossibilitat de fer comparacions internacionals fiables i valides, la dificultat per a elaborar polítiques eficients basades en recerques empíriques i, per tant, una manca de legitimitat policial.

Amb la consciència que no es poden publicar tots el protocols, ordres o circulars perquè la pròpia matèria demana que siguin confidencials per no revelar eines de prevenció del delicte, Mulero ha exposat que cal tenir en compte que "la seguretat la fa tota la societat i no només els cossos policials", i que cal explicar per què una informació és confidencial i fer entendre per què és per la nostra pròpia seguretat. A més ha destacat la importància de l'accountability (rendició de comptes) i que la formació policial hauria de ser continuada i actualitzada constantment.

Com a propostes de millora, Mulero planteja la integració de la criminologia dins les divisions existents: "Estem parlant de divisions que analitzen praxis policials i que estan formades per gent de la pròpia organització policial. (...) Cal una mica més de transparència en aquest sentit, que no estiguin només formades per gent del propi cos policial investigant a propis company. Seria lògic pensar que les comissions multidisciplinars serien molt més riques i podrien ajudar si els criminòlegs, que són experts en el delicte, puguéssin estar ajudant."

Seria interessant poder crear mecanismes de control extern on poder tenir aquestes figures que serveixin com a complementarietat de les divisions que ja tenim, que no haurien de desaparèixer, sinó ser complementàries.

El grup de treball del Col·legi el formen: Ainoa Torrado, Òscar Chamorro, Àngel Párraga, Antònia Linde, Helena Mulero, Bernat Vivolas i Eva Barroso, Daniel Limones i Roser Gamonal per a coordinar-ho. També en va formar part Pedro Campoy, a qui recordem i agraïm la feina.

Pots recuperar la intervenció de l'Helena Mulero aquí: