Nosaltres també trobem feina! - Anna Pujade

Anna Pujade Vilageliu és criminòloga graduada per la Universitat Oberta de Catalunya l'any 2017, amb títol propi d’investigació privada per la Universitat de Barcelona i Postgrau de Justícia Restaurativa a la mateixa universitat. Disposa d’una àmplia experiència dins del sector del voluntariat i el moviment de l’escoltisme català i ha treballat 6 anys a la Fundació Escolta Josep Carol com a directora de camps de treball. També ha treballat com a auxiliar administrativa gestionant expedients judicials amb la Fundació Apip-Acam i va fer pràctiques com a mediadora penal a la Fundació AGI. Actualment treballa com a tècnica de producció al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció CIRE, empresa pública del Departament de Justícia dedicada a la reinserció sociolaboral de persones sota mesura judicial.

Ens pots parlar una mica de la teva feina?

Un dels objectius de CIRE és donar segones oportunitats a persones privades de llibertat per poder formar-les en oficis amb demanda en el mercat laboral. Concretament, la meva feina és gestionar un taller de producció. D’una banda, he d’assegurar que el grup d’interns funciona d’acord amb la normativa i s’estableix un bon ambient de treball, i d’altra banda he d’assegurar el compliment dels terminis d’entrega i de qualitat del producte final. 

És cert que a Brians 1, com que és un centre preventiu, hi ha molt moviment i alhora de formar a un equip de treball tens la certesa que és per un temps “relativament” curt. Això fa que constantment estiguis pendent de substituir les baixes que tens per tirar endavant el taller, donant més responsabilitat a qui consideres que la pot assumir i noves oportunitats a qui demana treballar al taller. 

Tanmateix, tinc present que el seu lloc de treball és el mateix que el lloc de residència i aquest fet és important tenir-lo en compte alhora de gestionar el grup, les relacions i els lideratges interns. 

Consideres que poses en pràctica el que has après al grau? Pots posar algun exemple?

Una de les virtuts de la criminologia és que t’aporta una mirada crítica i holística de l’estructura del món penitenciari i això m’ha permès entendre millor el seu funcionament intern.

Fent referència a la meva feina, i ara que ho reflexiono, diria que sovint faig un anàlisi de risc per garantir en tot moment tant la seguretat dels interns com la meva, i no oblido ni la posició laboral que ocupo ni el centre on treballo. 

Com et vas assabentar de la feina? 

Quan vaig acabar la carrera, vaig buscar diferents entitats que m’obrissin la porta a treballar en l’àmbit penitenciari, i CIRE n’és un d’ella Quan vaig decidir que era el moment de buscar feina, vaig insistir molt en revisar l’apartat de “treballar al departament” per veure les convocatòries que s’obrien i si complia els requisits de les bases. 

Malgrat que la criminologia encara no ens obre la porta directament al Departament (encara), vaig poder presentar la meva sol·licitud en una convocatòria oberta a tot el públic, la qual era una borsa de treball com a tècnica de producció en centres penitenciaris.

Portaves molt buscant feina? Sabies per on es mouen les ofertes a l’àmbit Criminològic?  

Bé, vaig posar-me a buscar feina al setembre del 2019, partint de les entitats del tercer sector que treballen al departament de justícia, mirant quins projectes eren del meu interès, i contactant amb ells directament per telèfon o deixant una carta de presentació i el currículum a la borsa de treball de l’entitat. Vaig decidir-me per la trucada perquè considerava que podria obtenir una entrevista amb més facilitat, i la Fundació Apip-Acam va ser la primera que em va obrir les portes a conèixer-nos a mitjans de novembre. Treballava al jutjat de Cornellà de Llobregat com a administrativa en el departament de mesures penals alternatives i, encara que no fes tasques relacionades directament amb la criminologia, em va servir veure les funcions dels tècnics de MPA i aprendre l’engranatge judicial. 

Amb el decret de l’estat d’alarma va vèncer el meu contracte, i, afortunadament, a l’abril em van trucar de CIRE per cobrir la falta de tècnics de producció pel confinament.  

Paral·lelament, vaig col·legiar-me al Col·legi de Criminòleg@s per formar part de la borsa de treball i participar d’algun grup de treball per aprendre d’altres professionals del sector. 

Com va ser el procés de selecció? 

A finals del 2019, CIRE va voler ampliar la seva borsa de treball i en rebre moltes sol·licituds, els aspirants vam haver de fer una prova psicotècnica. Així,l’equip de recursos humans del CIRE va anar gestionant la borsa de substitucions per ordre de resultats. 

A causa de la pandèmia del Covid-19, el centres penitenciaris han tingut baixes tant de personal del cos de seguretat com de la resta de departaments i serveis. Així doncs, aquest moment de màxima excepcionalitat ha accelerat la meva incorporació a l’equip tècnic de Brians 1. 

Què consideres que ha estat imprescindible per a que et seleccionessin?

Per una banda, haver aconseguit una bona puntuació en la prova psicotècnica em va ajudar a optar a les primeres places. D’altra banda, en el meu cas, crec que ha estat important estar en el lloc indicat en el moment oportú, i sobretot, apostar pel sí quan t’obren la porta a treballar. 

Podem tenir una certa reticència o vertigen quan, després de la teoria del grau universitari, volem passar a la pràctica i dubtem sobre si serem capaces de fer-ho sense tenir experiència. I és imprescindible que nosaltres mateixes creiem que som capaces de fer-ho, i de fer-ho bé. 

Quin consell donaries als i les estudiants? I als teus companys/es que encara estan en recerca activa de feina?

Que no només es quedin en buscar feina a través d’enviar el currículum,  que es moguin per parlar amb les entitats i tinguin la seguretat que són capaces d’optar a la candidatura. 

És cert que la criminologia és la branca menys valorada de l’àmbit social i per això cal fer-nos visibles i donar-nos a conèixer, fent evident que tenim les competències necessàries per treballar en l’àmbit del Departament de Justícia. Hem de començar nosaltres mateixes a treure’ns de sobre les limitacions en l’àmbit laboral!

I, com tot, l’experiència és un grau però l’actitud que tens davant les adversitats multiplica les teves capacitats, i és així com se n’adonaran que et volen a seu equip; i l’actitud només depèn de tu!