Des del Col·legi tenim una funció clara: combatre el tòpics pessimistes d'aquells i aquelles que diuen que no tenim sortida laboral. La realitat és que les nostres competències s'adapten a moltes ocupacions i llocs de treball del mercat laboral!
El problema que tenim nosaltres és que es desconeix la nostra ciència i ens queda feina per fer en aquest sentit. Però això no t'impedeix treballar en Criminologia. En aquest sentit, vam entrevistar 12 persones com a exemple de diferents professions i com havien trobat feina, podeu llegir-ho aquí!
Cal estudiar una segona carrera per tenir més sortida laboral?
La resposta és clara: NO. Si vols treballar en criminologia, estudies criminologia, no estudies cap de les altres professions. La criminologia treballa colze a colze amb educació social, psicologia, treball social, dret, sociologia... fent equip, però no significa que hagis d'estudiar cap de les altres carreres per treballar-hi.
Si esculls una altra carrera, que sigui perquè també t'agrada, no perquè algú t'ha dit que és obligatori o que si no no trobaràs feina. La feina s'ha d'anar a buscar i cal saber-la buscar, acumular títols no et farà trobar-ne més!
Et recomanem demanar ajut als serveis d'orientació o, si ets col·legiat/da, consultar als nostres experts/es en inserció abans de prendre aquesta decisió que sempre ha de ser meditada.
Cal estudiar un màster per treballar en criminologia?
No és cap obligació. Si després d'estudiar el Grau et vols especialitzar en un àmbit concret i veus un màster interessant i que pots afrontar, sempre t'animarem a seguir formant-te, perquè la ciència s'actualitza constantment! Però no et posis a estudiar màsters i postgraus perquè et sents amb l'obligació de fer-ho per trobar més feina, perquè per molt que acumulis títols, no apareixeran més ofertes concretes.
Actualment existeixen diverses maneres d'especialitzar-se! Pots cursar certificats de professionalitat, fer un voluntariat o assistir a seminaris, congressos i formacions no reglades que aportin valor a les teves competències tècniques i transversals.
Es treballa més al sector públic que al privat?
El Tercer Sector Social i l'àmbit privat és on s'estan portant a terme més contractacions de criminòlegs i criminòlogues. Entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social, empreses de seguretat o empreses que necessiten consultors/es o tècnics/ques de seguretat, per exemple. Sabies que contracten criminòlegs en grans empreses multinacionals? O criminòlegs treballant a l'àmbit postpenitenciari des de diferents rols? El nostre perfil poc a poc es va coneixent i entre tots i totes ens anem obrint camí.
En canvi, al sector públic encara ens queda força feina per fer, perquè els processos són molt més lents. Com a Col·legi ens hem reunit en diverses ocasions amb diferents conselleries, sobretot del Departament de Justícia i d'Interior o de Funció Pública i hi ha molts passos per fer, però s'hi està treballant! Per exemple, en l'àmbit de l'execució penal, hem aconseguit la introducció de la criminologia pels serveis centrals d'execució penal i poc a poc seguim obrint camí!
Llavors, quines sortides laborals té la criminologia?
Des del 2013, l'Arantxa Hernáez, actual presidenta del Col·legi i insertora laboral, s'ha dedicat a recollir totes les ocupacions que existeixen i on els criminòlegs i criminòlogues poden tenir cabuda. Les hem dividit en dos esquemes per tal de facilitar-ho. Aquests esquemes representen ocupacions on hauríem de poder optar, però encara no podem fer-ho a totes. Per això existeix el Col·legi, per treballar i donar a conèixer la criminologia a totes aquelles empreses, entitats i institucions que encara no saben que ens necessiten!
Els noms de les ocupacions corresponen a l'àmbit públic i privat indistintament i inclouen els noms tant de dins com de fora de Catalunya.